Prvi simpozij o liječenju karcinoma jednjaka u Tuzli

U organizaciji Klinike za hirurgiju JZU UKC Tuzla danas je održan Prvi simpozij o liječenju karcinoma jednjaka. Simpozij je namijenjen specijalistima hirurgije, onkologije, gastroenterologije i anesteziologije, a predavači su eminentni stručnjaci pomenutih oblasti iz Zagreba. Simpozij je organizovan s ciljem razmjene iskustava u ovoj oblasti i s namjerom da se kroz ovaj vid prezentacije stručnih znanja vrši kontinuirana edukacija.

Karcinom jednjaka je vrlo ozbiljno oboljenje, koje u savremenoj medicini, u mnogo većim i značajnijim centrima, ima vrlo težak i nepovoljan prognostički ishod, istakao je doktor Nusret Ramić, specijalista za opštu i torakalnu hirurgiju UKC-a Tuzla.

Kada je u pitanju ova bolest, najveći problem prema riječima dr Ramića je prevencija. Najveći broj pacijenata dolazi doktoru u poodmaklom stadiju bolesti, kada je hirurgija već isključena iz daljeg liječenja.

Kada je u pitanju prevencija, potrebno je u prvom redu identificirati rizične skupine, a to su pušači, oni koji pretjerano konzumiraju alkoholna pića i ljudi s  postojećim lezijama na želucu i jednjaku.

Današnji simpozij prvi je korak u uspostavljanju saradnje između ova dva centra. Trebala bi uslijediti razmjena stručnjaka, kako bi se u i praktičnom radu mogla sticati dalja iskustva.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*