Kolone na benzinskim pumpama: Hrvati po gorivo dolaze u BiH

Iako Hrvatsku očekuje novi pad cijena goriva, mnogi stanovnici pograničnih mjesta još više nego dosad svojim automobilima po gorivo odlaze u Bosnu i Hercegovinu. Razlog je osjetno niža cijena goriva, a vozači tvrde – prijeći granicu zbog toga itekako se isplati.

Velike gužve i čekanje u redu za točenje goriva. Uobičajen je to prizor zadnjih dana na benzinskoj pumpi u Ljubuškom. Osim bh. registarskih oznaka, sve češće su i one hrvatske.

”Gužve su znači ogromne, treba nam još jedna pumpa, a iz Hrvatske svakodnevno imamo mnogo auta”, govori Damir Bilić, uposlenik jedne benzinske pumpe.

Trenutna cijena eurodizela na hercegovačkoj pumpi je 1,26 konvertibilnih maraka što, preračunato u kune, iznosi 5,04 kune. Litra benzina stoji 1,51 konvertibilnu marku, odnosno 6,04 kn. Usporedbe radi, u Hrvatskoj je, prema podacima Ministarstva gospodarstva, za litru dizela potrebno izdvojiti 7,60, a litru benzina 8,99 kn.

Sve veća razlika u cijeni goriva u Hrvatskoj i BiH najviše odgovara stanovnicima pograničnog područja u Hrvatskoj. Stoga ne čudi da se vozači sve češće odlučuju rezervoare napuniti u BiH.

Ovisno o tome ide li njihov limeni ljubimac na naftu ili benzin oni koji napune rezervoar mogu uštedjeti preko sto kuna.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*