Na današnji dan napadnut je Srđan Aleksić, simbol ljudskosti u BiH!

Na današnji dan 1993. godine u Trebinju je napadnut bosanskohercegovački heroj Srđan Aleksić, mladić koji je ubijen jer je htio zaštiti sugrađanina druge vjere i nacije.

I sam pripadnik srpskih snaga tokom rata u BiH, Srđan Aleksić je 21. januara 1993. godine, stao između pripadnika “svoje” vojske i Alena Glavovića, Bošnjaka. Rezervisti su ga tukli, a Srđan je to htio da spriječi. Bijes ostrašćenih vojnika vrlo brzo prenesen je na Aleksića, koji je tom prilikom brutalno pretučen, nakon čega je pao u komu.

Alen Glavović je nakon intervencije svog spasitelja Srđana Aleksića spašen, a Srđan je preminuo nakon nekoliko dana, 27. januara od zadobijenih povreda.

Srđanov otac je u čitulji napisao “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”.

Srđan Aleksić – Simbol ljudskosti!

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. U Srbiji je Srđan posthumno odlikovan zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva, jer je 1993. godine “kao Srbin iz Trebinja ustao u zaštitu komšije Bošnjaka od svojih sunarodnika”.

“To nije orden Srđanu, već srpskom narodu i svim građanima Srbije koji prihvataju da je žrtva za druge veličanstven čin”, rekao je Rade Aleksić novinarima u Skupštini Srbije nakon što je za sina primio zlatnu medalju “Miloš Obilić”.

Ulica Velikih drveta u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po njegovom imenu. U obrazloženju je navedeno: “Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost a bez nje naš život ne bi imao smisla”.

Prolaz u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu je nazvan po Srđanu i tu je postavljena spomen ploča u njegovu čast. I u Pančevu postoji prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Jedan od napadača na Srđana, poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na ukupno dvadeset i osam mjeseci zatvora.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*