EU: Šengen može biti ukinut na dvije godine!

Vijeće ministara Evropske unije može uvesti kontrolu na jednoj ili više unutarnjih šengenskih granica i na razdoblje od dvije godine ako bude ocijenjeno da postoji “trajno manjkavo funkcioniranje” šengenskog režima, ali Evropska komisija smatra da zasad nije došlo do takve situacije.

To je danas rekla portparolka u Evropskoj komisiji Nataša Berto (Natasha Bertaud) koja je navela da su neke članice šengenskog prostora već uvele pasošku kontrolu putnika na rok od šest mjeseci, koji ističe u maju.

Berto je time odgovorila na pitanje novinara da li su tačni navodi u italijanskim medijima da zbog izbjegličke krize koja je ugrozila sigurnost EU, Evropska komisija predlaže da se najprije potpuna kontrola šengenskih, a time i granica EU, uvede u Grčkoj, a potom i da se na dvije godine suspendira cijeli šengenski poredak bez unutarnjih granica.

Kriza Šengena (za sada) se neće odraziti na Zapadni Balkan

Izvori Evropske komisije prenijeli ocjenu da uvođenje privremenog nadzora ne bi trebalo da ima upliva na režim bez EU viza za građane država Zapadnog Balkana, koji po ulasku u šengenski prostor, što je već sad slučaj na nekim unutarnjim granicama, samo moraju pokazati valjan biometrijski pasoš.

Nataša Berto je objasnila da vraćanje ponovne granične kontrole omogućava član 26. statuta Šengena i da će ministri unutarnjih poslova EU u ponedjeljak u Amsterdamu ocijeniti da li bi se takva mjera ubuduće morala sagledati zbog zaoštravanje izbjegličke krize.

Prema italijanskim medijima, o tome su već razgovarali ambasadori članica EU u sklopu Komiteta stalnih predstavnika Unije koji pripremaju ministarske sastanke.

Stavljanje na dnevni red prijetnju ukidanja Šengena na dvije godine ima za cilj da privoli Grčku da prihvati uvođenje evropske granične i pomorske straže s ovlaštenjima i da onemogućava ulazak migranata na granicama prema Turskoj.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*