Od Kruševa do zvijezda: Da je živ, neponovljivi Toše bi danas slavio svoj 35. rođendan

“Koliko je Kruševo blizu neba i zvijezda, nigdje nema ovakvih kuća! Tek će svijet čuti za Kruševo..” – često je znao reći za svoj grad makedonski slavuj Todor Toše Proeski. Upravo je u tom gradu odrastao, a rodio se u susjednom Prilepu, prije 35 godina, 25. januara 1981. godine.

Svoj prvi javni nastup imao je sa samo 10 godina,  kada je otpjevao “Ave Mariju”.  Pohađao je srednju muzičku školu u Bitoli, a potom je studirao solo pjevanje. Muzička karijera mu počinje već sa 16 godina, nakon čega postaje popularan širom Makedonije, a potom i u svim drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Dobio je brojne nagrade za postignuća na području cijelog Balkana, a imao je namjeru da postane svjetska zvijezda, što je dokazao saradnjom sa  najboljim kompozitorima u Londonu i velikim svjetskim imenima, poput Andyja Wrighta, Waynea Hectora, Tima Bensona, Martina Hansena… Izdao je sedam studijskih albuma (na makedonskom i hrvatskom jeziku) i tri posthumna.

Tokom svoje kratke i jako uspješne muzičke karijere sarađivao je s muzičkim imenima kao što su: Esma Redžepova, Željko Joksimović, Toni Cetinski, Anja Rupel, Karolina Gočeva, Antonija Šola, Miro Buljan, Bora Čorba, Goca Tržan, Leontina, Phoebus, Jeff Beck, Gianna Nanini  i drugi.

Proeski je predstavljao Makedoniju na Eurosongu 2004. godine u Istanbulu, sa pjesmom “Life” i svojoj zemlji je obezbjedio plasman u finale, a potom i 14. mjesto u finalu.

Proeski je bio pred diplomom solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Skopju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije. Bio je jedan je od rijetkih školovanih pop muzičara na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Svoj osebujni vokal nastavio je usavršavati u New Yorku, kod poznatog profesora pjevanja Williama Raya, koji je podučavao i Luciana Pavarottija.

Osim po iznimno bogatom vokalu i prelijepim baladama, Toše je ostao zapamćen i po humanitarnom radu. Bio je UNICEF-ov ambasador za čitavu regiju i za svoj humanitarni rad dobio je nagradu Majke Tereze.  Nesebično je pomagao svima, a naročito je bio slab na djecu. Sarajlije posebno pamte njegov gest kada se od svog prvog, solističkog koncertu u Sarajevu, tačnije u dvorani “Mirza Delibašić”, 12. maja 2006. godine odrekao honorara kako bi pomogao obnoviti ratom razrušen Dom mladih.

Proeski je poginuo  16. oktobra 2007. godine u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb – Lipovac, kod Nove Gradiške u Hrvatskoj. Sjedio je na mjestu suvozača i prema nalazima vještaka, njegova smrt je nastupila u trenutku. Sahranjen je u rodnom Kruševu, 17. oktobra 2007. godine, uz najviše državne počasti.

Na njegov 35. rođendan, fanovi širom Balkana nisu zaboravili svog omiljenog pjevača. Naprotiv, već devetu godinu zaredom, obilježavaju datum njegovog rođenja, ali bez njega. Ne prisjećaju ga se, jer kako kažu, nisu ga nikada ni zaboravili. Čuvaju ga od zaborava, šire njegovu humanu misiju, odlaze na njegovo vječno počivalište.. ali i dalje ne vjeruju da je Toše zauvijek otišao.

U znak sjećanja na tragično preminulu zvijezdu, promovirana je dosad neobjavljena pjesma u latino verziji. Riječ je o pjesmi “If you wanna leave me” za koju je snimljen simboličan spot.

Najavljeno je još nekoliko pjesama na engleskom jeziku, a album “Secret place” bi svjetlo dana trebao ugledati 16. oktobra 2017. godine, na desetu godišnjicu pjevačeve pogibije.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*