Švedska: Tražilac azila ubio radnicu prihvatilišta

Žena radnik u izbjegličkom centru na zapadu Švedske podlegla je povredama nakon što ju je izbo nožem mladi tražilac azila, saopštila je policija.

Policija navodi da se napad dogodio u izbjegličkom centru za maloljetna lica bez pratnje.

Žrtva, 22-godišnja djevojka, prebačena je u bolnicu, ali je ubrzo podlegla povredama, javlja AFP.

Policija nije željela da saopšti identitet niti nacionalnost napadača, osim da se radi o veoma mladoj osobi, uzrasta između 14 i 17 godina.

Napadač je uhapšen zbog ubistva.

“Ovakvi slučajevi postaju sve učestaliji. Imamo sve više incidenata kao što je ovaj od dolaska toliko mnogo izbjeglica”, rekao je portparol policije Tomas Fuksborg.

Nacionalni komesar policije Den Elijason zatražio je danas dodatnih 4.100 policajaca i pomoćnog osoblja u borbi protiv terorizma, za deportaciju migranata i policijsko zbrinjavanje azilanata.

“Prisiljeni smo da odgovaramo i reagujemo na veliki broj incidenata u prihvatnim centrima. U nekim slučajevima to zahtijeva značajne policijske resurse. To nije bio slučaj prije šest mjeseci i to znači da nećemo moći da efikasno odgovorimo u drugim oblastima”, rekao je Elijason švedskoj novinskoj agenciji TT.

Švedska je primila više od 160.000 tražilaca azila 2015. godine. Ova zemlja je pooštrila svoje propise azila kako bi suzbila priliv migranata.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*