SAD: Počinje glasanje za predsjedničke nominacije

Potencijalni kandidati za predsjednika SAD-a poslije skoro godinu dana međusobnih rasprava i kampanja, danas konačno izlaze pred birače. U saveznoj državi Ajova danas će biti održani prvi stranački izbori.

Milijarder Donald Trump, koji još od ljetos ubjedljivo vodi u trci za republikansku predsjedničku nominaciju i dalje je favorit na nacionalnom nivou, ali je u Ajovi ta prednost tanja. Slična je situacija i kod demokrata.

Bivša senatorica, državna sekretarka i prva dama Hillary Clinton zasad ima ubjedljivu prednost na nacionalnom nivou, ali je u Ajovi tek koji procenat iznad ljevičara Bernija Sandersa.

Trump na nivou SAD-a ima podršku od oko 35 posto, dok je sljedeći senator iz Teksasa Ted Cruz s 19,6 posto.

Na trećem mjestu je senator sa Floride Marko Rubio s 10 posto, četvrti je neurohirurg u penziji, Afro Amerikac Ben Carson s osam posto, dok je na petom mjestu sin i brat bivših predsjednika Jeb Bush s oko pet posto podrške.

U Ajovi Trump ima 31,4 posto podrške, Cruz 24,8, Rubio 14,4, Karson 8,2, a Bush 4,2 posto.

Kod demokrata, Clintonova na nacionalnom nivou ima 51,2 posto, dok ljevičar Berni Sanders ima 37,2 posto. Međutim, u Ajovi ta razlika je drastično manja. Clintonova ima 47,4, a Sanders 44,3 posto.

U Nju Hempširu, gdje se stranački izbori održavaju 9. februara, situacija je bitno drugačija – Sanders ima 53,7, a Clinton 39,4 posto podrške. Nju Hempšir se nalazi na sjeveroistoku SAD-a pored države Vermont iz koje dolazi senator Sanders.

Iako je Ajova u fokusu pažnje već nekoliko mjeseci, pošto se u toj državi održavaju prva stranačka glasanja, pobjednik glasanja u ponedjeljak neće imati suštinsku prednost, mada to glasanje može da uobliči dalju trku.

Na posljednjih pet izbora, pet demokratskih kandidata koji su pobijedili u Ajovi kasnije su dobili nominaciju.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*