Konferencija u Evropskom parlamentu: Evropa prolazi kroz duboke krize

U Evropskom parlamentu je održana konferencija na temu “Budućnost muslimanske zajednice i manjina kroz prizmu jednakosti i sigurnosti” gdje je poručeno da građani u zemljama Evropske unije (EU) ne smiju zaboraviti temeljne vrijednosti ove međudržavne zajednice, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Parlamenta Tom Vandenkendelaere je tom prilikom kazao da su osnovne vrijednosti Evropske unije (EU) zaštita i promocija prava manjinskih zajednica.

Naglasio je kako se ne smije dopustiti da se u zemljama članicama EU-a krše prava pripadnika manjinskih skupina.

“Evropa je danas na prekretnici. Također, Evropa prolazi kroz duboke krize, ali mi kao dio EU-a ne smijemo zaboraviti šta su naše temeljne vrijednosti”, rekao je Vandenkendelaere.

Belgijski zastupnik turskog porijekla Veli Yuksel, koji je učestvovao na konferenciji, smatra da je vrlo značajno nastaviti borbu protiv terorizma.

“Trebamo nastaviti borbu protiv terorizma. Ipak, neka niko ne očekuje da odustanemo od ljudskih prava i demokratije”, kazao je Yuksel.

Naglasio je da je vrlo važno da se ne ugrožavaju demokratska prava građana prilikom donošenja mjera u borbi protiv terorizma.

“Ako je Evropa kolijevka demokratije te ako je ovaj kontinent mjesto gdje se sastaju kulture i religije, ova poruka bi trebala biti poslana iz Evropskog parlamenta”, istakao je Yuksel.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*