Na današnji dan: Preminuo Ruđer Bošković, prodana prva lutka Barbie

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1633. – Fizičar, matematičar, filozof i astronom Galileo Galilei, otac moderne astronomije, došao je u Rim na suđenjet zbog ideje o heliocentrizmu koju je Crkva smatrala ‘rubom hereze’. Galileo je na suđenju prisiljen da se odrekne svoje teorije, a posljednje godine života proveo je u kućnom pritvoru po nalogu rimske inkvizicije.

1787.  – Umro fizičar, matematičar i filozof Ruđer Bošković. On je utemeljitelj Zvjezdarnice u Breri (Milano), a Boškovićeva teorija sila pridonijela je razvoju moderne fizike.

1832. – Kolera se prvi put pojavila u Londonu.

1894. – Umro historičar i političar Franjo Rački. Tokom 1860-ih u historijskom se istraživanju posebno bavio tzv. istočnim pitanjem, prije svega pitanjem oslobođenja balkanskih slavenskih naroda od osmanske vlasti, a potom i odnosa Hrvatske i BiH te odnosa Hrvatske sa Srbijom i Bugarskom. Ujedno ga je zaokupljala ideja slavenske uzajamnosti pri čem je veliku nadu polagao u vodstvo carske Rusije. Bavio se i istraživanjima o bogumilima.

1861. – Abraham Lincoln je proglašen predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

1866. – Jedan od najpoznatijih američkih odmetnika Jesse James, po prvi je put opljačkao banku, i to u mjestu Liberty u Missouriju, a plijen je iznosio  tadašnjih 15.000 dolara.

1884. – Braća Auguste i Louise Lumiere patentirali su kinematograf, spravu koja je istovremeno bila kamera i projektor. Postoji sumnja da je spravu prvi izradio Leon Bouly dvije godine ranije, a da je patent prodao braći Lumiere jer nije imao novca za njegovu prijavu.

1942. – Umro Fehim ef. Spaho. Bavio se državnim poslovima, ali i književnim i prevodilačkim radom, a napisao je veliki broj tekstova iz kulture historije bosanskohercegovačkih muslimana. Imenovan je reis-ulemom 1938. godine. Dobro poznavanje orijentalnih jezika, odnosno turskog, arapskog i perzijskog jezika garantovali su korektne i tačne prijevode. Spaho je značajan doprinos imao u prevođenju tekstova sa turskog jezika, ali ne treba zaboraviti ni njegov prijevod “Hiljadu i jedne noći” s arapskog jezika. Bio je jedan od najznačajnijih suradnika lista “Behar”, koji je počeo izlaziti početkom 20. stoljeća.

1959. – Prva lutka “Barbie” prodana u SAD-u.

1969. – Rođen košarkaš Dževad Alihodžić.

1974. – Rođen britanski pjevač Robbie Wiliams.

1995. – 5. korpus ARBiH i policija RBiH oslobađaju Sokolac, kod Bihaća.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*