FIPP Tuzla podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika

Fondacija Istina Pravda Pomirenje Tuzla uputila je na adrese: Tužilaštva BiH, Tužilaštva Federacije BiH i Tužilaštva Republike Srpske krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, zbog, kako je navedeno, Dodikovog „političkog divljanja koje je dobilo dimenzije političkog bjesnila“.

Fondacija podsjeća ove institucije na na njihovu obavezu da su po profesionalnoj zadaći dužni da štite zakonitost u BiH. Posljednjim istupom u Beogradu, kada je povodom hapšenja vlasnika „Pavlović banke“, Slobodana Pavlovića, Dodik izjavio „… BiH nije mogla opstati ni onda kada su ovde 500 godina bili Turci, pa neće ni ovi sada savremeni Turci uspjeti ništa“ na bezobrazan način izvršena je povreda sva tri krivična zakona – izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora, netrpeljivosti i ravnopravnosti građana. Izvršena je i povreda sva tri ustava u kojima je bošnjački narod definisan kao konstitutivni.

Za ovakvo divljanje Milorada Dodika, navode u Fondaciji, krive su i pravosudne institucije, ali i predstavnici OHR-a koji godinama, iako imaju mogućnost da djeluju, to ne čine.
Istakli su i da moralna odgovornot pripada građanima ove zemlje, napose Republike Srpske, prvenstveno njenoj intelektualnoj eliti koja uporno šuti i ne prepoznaje da ih Milorad Dodik upotrebljava kao grudobran da bi prikrio svoje kriminalno djelovanje.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*