Obama: Turska ima pravo da se brani

Američki predsjednik Barack Obama telefonski je razgovarao sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom o situaciji o Siriji, saopćila je Bijela kuća.

Obama je izrazio zabrinutost zbog nedavnih napredovanja sirijskih vladinih snaga na sjeverozapadu Sirije, te je pozvao na zaustavljanje akcija koje podižu napetosti sa Turskom i snagama umjerene opozicije u sjevernoj Siriji, prenosi Hina.

Obama je u razgovoru sa Erdoganon naglasio da sirijska kurdska milicija Jedinice narodne zaštite (YPG) ne bi smjela iskorištavati situaciju na terenu kako bi zauzela nove teritorije.

Turska vlada optužila je sirijsku kurdsku miliciju Jedinice narodne zaštite za teroristički napad u srijedu u Ankari u kojem je poginulo 28 ljudi.

No, kasnije je odgovornost za taj napad preuzela grupa Jastrebovi slobode Kurdistana, odmetnuta frakcija Radničke partije Kurdistana (PKK).

Ankara je u svom saopćenju objavila da je Obama u telefonskom razgovoru sa Erdoganom kazao da Turska ima pravo na samoodbranu, te da je Obama iskazao zabrinutost zbog napredovanja sirijske kurdske milicije Jedinice narodne zaštite blizu granice sa Turskom.

Zapad odbacio ruski nacrt rezolucije

Istovremeno, američki predsjednik pozvao je Tursku da pokaže suzdržanost i zaustavi artiljerijske napade u pokrajini Halep, koje je pod kontrolom snaga sirijskih Kurda.

Francuska, Sjedinjene Američke Države i dio ostalih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda odbacile su u petak nacrt ruske rezolucije u vezi sa prekidom vojnih operacija Turske u Siriji, rekli su diplomati.

Ruski i američki dužnosnici raspravljali su u petak u Ženevi o prekidu vatre u Siriji do kojeg je trebalo doći ove sedmice, ali su ga zaraćene strane ignorirale.

Dok sukob ulazi u šestu godinu, nade u mir čine se slabije nego ikada, rekao je izaslanik UN-a Staffan de Mistura.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*