Hollande: Opasnost od rata Turske i Rusije

Francuski predsjednik Francois Hollande ocijenio je u petak da postoji “opasnost od rata” između Turske i Rusije.

“Turska se uplela u Siriji (…) Tu postoji opasnost od rata (s Rusijom) i zato se u ovom trenutku sastaje (UN-ovo) Vijeće sigurnosti”, rekao je za France Inter, kako prenosi Hina.

Francois Hollande je rekao da se “Rusija neće odatle izvući jednostrano podupirući Bashara al-Assada”, pozivajući ujedno da se Moskvu “pritisne” radi pregovora o Siriji.

“Ne želim skrenuti Rusiju od rješenja. Osobno sam išao u Moskvu reći Vladimiru Putinu: ‘Moramo biti zajedno kako bismo proveli tu političku tranziciju’ (…) No ne mogu prihvatiti da se, dok traju pregovori, bombardira civile”, dodao je.

“Moramo uvjeriti Moskvu da pronađe političko rješenje, to je bolje i za ruske interese”, dodao je.

Hollande: SAD se povlači, Europa mora preuzeti štafetu

Odgovarajući na pitanje o stajalištu Sjedinjenih Država, podsjetio je kako “Amerikanci misle da više ne moraju biti prisutni posvuda u svijetu, kao što su bili ranije”.

“Dakle, SAD se povlači (…) Naravno da bih volio da SAD i dalje bude aktivan”, kazao je.

Podsjetio je da se Washington razišao s Parizom koji je u ljeto 2013. htio bombardirati Siriju pošto je vojska Bashara al-Assada upotrijebila kemijsko oružje.

“Tko mora preuzeti štafetnu palicu, tko mora djelovati, tko mora biti prisutan, tko mora nositi vrijednosti i ideale demokracije? Europa. A Francuska će, u svakom slučaju, to i pokazati”, rekao je Hollande.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*