Njemačka : Pokrenuta rasprava o zloupotrebi policijskih ovlasti protiv migranata

U njemačkoj saveznoj državi Saksoniji otvorila se rasprava o zloupotrebi policijskih ovlaštenja nakon što se u javnosti pojavio video iz njemačkog grada Clausnitza u kojem se vidi kako jedan njemački policajac na silu izvlači dijete migranata iz autobusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Stranke zelenih u Saksoniji Jurgen Kasecek je oštro osudio ovakvo ponašanje te je istakao “kako se nešto slično više ne smije ponoviti”.

Dopredsjednik Stranke zelenih Cem Ozdemir je kazao kako svi koji nose uniformu predstavljaju državu i imaju obavezu čuvati ustavni poredak te da oni koji misle suprotno uniformu trebaju i odložiti.

Ozdemir je zatražio da se odgovorni policajac otpusti iz službe. On je također, rekao da će slučaj biti predočen Komisiji za unutrašnje poslove Saveznog parlamenta.

Načelnik policije u Chemnitzu Uwe Reissmann, komentirajući ovaj slučaj, je naglasio kako je potez spornog pripadnika policije bio “nužan i doziran”. On je kazao kako su migranti iz autobusa izazivali okupljene vani.

Sporni slučaj navodne policijske zloupotrebe desio se u Clausnitzu kada je autobus sa migrantima krenuo prema smještajnom centru te kada mu se na putu prepriječila grupa od oko 100 pripadnika ekstremno desničarskog uvjerenja. Video zapis koji je procurio u javnost zabilježio je potez jednog od policajaca koji je na silu izvukao jedno dijete iz autobusa.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*