Tirana: Sukobi demonstranata i policije zbog izgradnje dječijeg parka

Nekoliko organizacija civilnog društva, predstavnici opozicije u Gradskom vijeću Tirane i mnogobrojni građani organizovali su danas u Tirani proteste protiv povećanja cijena karata gradskog prijevoza, povećanja poreza na dobit preduzeća, kao i protiv izgradnje zabavnog parka u blizini Vještačkog jezera, poznatog odmarališta albanske prijestonice, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj skup je organizovala opozicijska Demokratska partija, čiji su predstavnici tražili smanjenje poreza da dobit preduzeća, nazivajući njihovo najavljeno povećanje “nepravednim”.
Protesti su počeli u prijepodnevnim satima, a ubrzo nakon toga demonstranti su počeli jajima, paradajzom i drugim predmetima gađati zgradu vijeća, a zatim i zgradu vlade Albanije.

Nakon toga demonstranti su se uputili ka Vještačkom jezeru u Tirani, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog najavljenje izgradnje dječijeg parka na tom mjestu. Tom prilikom došlo je do fizičkog kontakta između aktivista civilnog društva i policije.

Aktivisti koju protestuju protiv izgradnje dječijeg parka u okviru odmarališta ističu kako u Tirani postoji mnogo drugih mjesta na kojima bi se takav projekat mogao realizovati.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*