SIPA suspendovala 11 službenika

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u prethodnom periodu zaprimila je anonimnu prijavu protiv službenika SIPA-e, koja je u skladu sa članom 215. Zakona o krivičnom postupku BiH, zajedno sa prilozima, dostavljena Tužilaštvu BiH na upoznavanje i dalje postupanje, nakon čega smo od strane Tužilaštva BiH zaprimili naredbu o provođenju istrage protiv više uposlenika SIPA-e, odgovorili su iz SIPA-e na upit agencije Patria kada će biti suspendovani službenici protiv kojih je podignuta krivična prijava.

„Istraga se odnosi na ispitivanje eventualne nezakonitosti prilikom unapređenja policijskih službenika u viši čin. S tim u vezi, u skladu sa odredbama Zakona o policijskim službenicima BiH, 11 policijskih službenika SIPA-e od sutra (26.2.2016. godine) bit će suspendirano do okončanja krivičnog postupka ili krivične istrage. Za sve druge informacije u vezi sa konkretnim postupkom, molimo da se obratite Tužilaštvu BiH“, kaže Kristina Jozić, portparol SIPA-e.

Podsjećamo, predmet istrage Tužilaštva BiH protiv 17 osoba su između ostalog nezakoniti premještaji nepodobnih, raspoređivanje policijskih službenika na poslove uposlenika, protivzakonita upotreba sredstava prinude i nezakonita lišenja slobode, davanje lažnih podataka Operativnom centru Ministarstva sigurnosti za vrijeme poplava, podjela uniformi SIPA-e doniranih od strane ICITAP-a raznim neovlaštenim licima.

Kako novinska agencija Patria nezvanično saznaje suspendovani su Mario Kapetanović, Slađenko Čerkez, Amer Veiz, Vesna Stevanović, Ljubiša Pandurević, Jusuf Avdispahić, Marija Peričević, Dragan Andrić, Dalibor Milošević, Aleksandar Tegeltija i Ervin Pavlović.

(federalna.ba /Patria /RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*