Međunarodni dan rijetkih oboljenja

Međunarodni dan rijetkih oboljenja, koji se svake godine obilježava zadnjeg dana u februaru, ove godine Asocijacija XY će simbolično obilježiti danas, kako bi skrenula pažnju na potrebe sugrađana oboljelih od rijetkih bolesti.

Međusobni zagrljaji kao simboli ljubavi, poštovanja i uvažavanja jedini su alat ovogodišnje akcije koja se naslanja na regionalnu kampanju „Zagrli za rijetke“.

Kako je navedeno iz Asocijacije XY u kampanju se ove godine uključilo više od deset zemalja.

Akcija će se održati na Trgu djece Sarajeva od 12 do 14 sati, a volonteri Asocijacije XY su organizirali trening fotografije kako bi svojim vještinama mogli uspješno odgovoriti kampanji „Zagrli za rijetke.

Okvir za slike sa otiscima dlanova različitih boja koji predstavljaju simbole rijetkih oboljenja, volonteri su pripremili za fotografisanje s građanima koji žele da daju svoj doprinos akciji i slikaju se zagrljeni.

Svojim primjerom žele uključiti što veći broj građana, koji bi svoje fotografije dijelili putem društvenih mreža“, navode iz Asocijacije XY.

Obilježavanje Međunarodnog dana rijetkih oboljenja pokrenulo je 2008. godine Evropsko udruženje oboljelih od rijetkih bolesti (EURORDIS), kada su udruženja oboljelih od različitih rijetkih bolesti u brojnim zemljama Evrope sudjelovali u masovnoj kampanji.

Rijetka oboljenja su prema definiciji one bolesti koje se javljaju na manje od pet pojedinaca na 10.000 stanovnika. Iako rijetke, kada se uzme veliki broj rijetkih bolesti (između 6.000 i 7.000 različitih dijagnoza) dolazi se do podatka da u Evropi od rijetkih bolesti boluje oko 6 do 8 posto cjelokupne populacije.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*