OŠ Simin Han : Korak ispred drugih

I pored redovnih svakodnevnih aktivnosti koje se sprovode u školi u cilju postizanja što sigurnijeg okruženja za učenike, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasija,u školi je održano predavanje za učenike i nastavnike JU OŠ“Simin Han“ od strane pripadnika Ministarstva Unutrašnjih poslova TK. Ovaj vid prevencije i način rada je dogovoren sa menadžmentom škole , a sve u cilju preventivnog djelovanja i smanjenja vršnjačkog nasilja u osnovnim školama .

Tema predavanja bila je “Maloljetnička delikvencija, vršnjačko nasilje i nasilje u porodici“. Edukacija je u sklopu Operativnog plana MUP-a TK, Uprava policije Tuzla, na sprovođenju preventivnih aktivnosti na suzbijanju maloljetničke delikvencije i nasilja u porodici u osnovnim školama na području TK.

Predavanjem su obuhvaćeni učenici završnih razreda, tj. 8. i 9. Razreda osnovne škole. Pripadnici Odjela za maloljetničku delikvenciju, nasilje u porodici i vršnjačko nasilje, Amra Kapidžić, Borislav Rakulj i Enver Hodžić, putem prezentacije, razgovora sa učenicima te primjerima iz prakse, educirali su i pravilno informisali učenike i nastavnike o pravima i obavezama vezanim za maloljetničko prestupništvo ( krivično-pravniaspekti ), vršnjačko nasilje i suzbijanje nasilja u školama, krivična djela na štetu djece i maloljetnika, zloupotreba djece putem interneta, te lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u školama.

Cilj edukacije jeste poboljšanje sveukupne sigurnosti učenika i nastavnika u obrazovno-vaspitnim ustanovama na području TK.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*