Oxfam is funding (and working alongside IRC local partners) to help improve the quality of education provided and encourage more families to send their girls to get an education. Direct improvements in flood affected areas of Sindh (including in Sanjar Bhatti village) include; training teachers, providing learning materials and increasing enrolement. Child clubs have also been set up, at the girls school in Sanjar Bhatti members of the club are already learning about how to improve their families hygiene, the importance of keeping their houses clean, washing hands etc.

UNESCO: Bez mogućnosti obrazovanja bi moglo ostati 16 miliona djevojčica

Organizacija Ujedinjenih nacija za nauku, obrazovanje i kulturu (UNESCO) upozorava da bi nastavkom aktuelnih trendova u svijetu bez mogućnosti školovanja moglo ostati 16 miliona djevojčica uzrasta od šest do 11 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom predstojećeg Međunarodnog dana žena, UNECSO je objavio izvještaj “Atlas spolne nejednakosti u obrazovanju“ u kojem se ističe da obrazovanje ženske djece i dalje predstavlja alarmantan problem, bez obzira na činjenicu da se na globalnom planu već dvije decenije vodi planska borba za uvođenje obaveznog obrazovanja.

U Izvještaju se navodi da bi nastavak aktuelnih trendova dešavanja u svijetu mogao bez mogućnosti osnovnog obrazovanja ostaviti osam miliona dječaka i duplo više djevojčica uzrasta od šest do 11 godina.

Također se navodi da najveći broj djevojčica ne ide u škole u arapskim zemljama, subsaharskoj Africi i na jugu i zapadu Azije. Samo u subsaharskoj Africi više od 9,5 miliona djevojčica i pet miliona dječaka nikada nije kročilo nogom u školu.

Direktorica UNESCO-a Irina Bokova tvrdi da je nemoguće ostvariti ciljeve u održivom razvoju obrazovanja sve dok se ne riješe problemi diskriminacije žena i siromaštva.

“Pozivam sve ljude i lidere svijeta da učine svoj dio zadaće kako bi se djevojčice širom svijeta uključile u proces obrazovanja i ravnopravno integrirale u društvo“, poručila je Bokova.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*