Kladionice pod političkom zaštitom

Poreska uprava FBiH u tu svrhu uputila je nedavno ponovo inicijativu za izmjenu nekoliko zakonskih propisa, ali je također zatražila – što je izuzetno važno – da postane samostalan organ uprave te da se drugostepeni upravni postupci ubuduće rješavaju u toj instituciji, a ne u Ministarstvu finansija FBiH.

Kako je tim povodom nedavno izjavio predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, poreska dugovanja kladionica su moguća kod nas zbog zakonskih anomalija, ali i zbog činjenice da “Ministarstvo finansija FBiH već godinama, kao drugostepeni organ, otežava rad Poreske uprave”. Pojednostavljeno rečeno, radi se o tome da Poreska uprava recimo donese rješenje o kazni i naplati poreza, a kladionice se na to rješenje žale Ministarstvu finansija kao drugostepenom organu, gdje se pak sve razvodni zbog sporosti rješavanja žalbi ili vraćanjem rješenja na ponovni postupak.

Problem nastaje i zbog lošeg zakonskog rješenja zbog kojeg je kladionicama gotovo nemoguće naplatiti porez.

Naprimjer, samo dvije kladionice u FBiH duguju više od 40 miliona KM poreza koji se ne može naplatiti jer se novac može naplatiti samo od pravnog lica, dakle od kladionice, ali ne i od njenog vlasnika. Pri tome kladionice kao po pravilu nemaju nikakve nekretnine od čije bi se prodaje eventualno mogao namiriti poreski dug. S obzirom na to da su vlasnici većine kladionica u FBiH iz Hercegovine, u ovdašnjoj su se javnosti pojavile tvrdnje da su kladionice na izvjestan način “zaštićene” zahvaljujući određenim vezama sa političkim strankama, što generalno gledano nije dobro, bez obzira na to da li su te tvrdnje tačne ili netačne. Kladionice bi se naravno trebalo oporezovati, jednako i ravnopravno kao što se oporezuju i sve druge poslovne aktivnosti u (F)BiH. A to bi rezultiralo sa najmanje dvije pozitivne stvari. Prvo, povećali bi se javni prihodi, a drugo zaustavilo bi se širenje u BiH ove socijalno izuzetno opasne kladioničarske epidemije.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*