OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predstavnici Udruženja Roma „Euro Rom“ u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta

Projekat „Podrška Romima učenicima srednjih škola kroz stipendije, mentorstvo i tutorstvo“ koji finansira i tehnički podržava Romski obrazovni fond (REF) u partnerstvu sa organizacijom World Vision BiH a koji implementira Udruženje Roma „Euro Rom“ Tuzla naredne tri godine bit će obezbijeđene stipendije za učenike romske nacionalne manjine koji redovno pohađaju trogodišnju ili četverogodišnju srednju školu. Stipendija iznosi 40 eura mjesečno a isplaćivat će se devet mjeseci.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta mr.sc. Zlatan Muratović i saradnici danas su u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta primili Nedžada Jusića, predsjednika Udruženja Roma “Euro Rom” iz Tuzle, Amru Čoškić, koordinatoricu projekta i Aidu Mihajlović iz Romskog obrazovnog fonda. Na sastanku je prezentiran navedeni projekat i aktivnosti koje su do sada urađene. Projektom je obuhvaćeno 57 učenika srednjih škola, i taj broj se može povećavati. Važno je istaći da stipendisti, dobijaju i pomoć od mentora i tutora u procesu učenja, kao i instruktivnu nastavu za napredovanje. Cilj je da djeca koja dobiju stipendiju poboljšaju svoj uspjeh a to je i jedan od uslova da bi stipendiju dobili i u drugoj te kasnije u trećoj godini. Stipendije su sredstvo s kojim žele podići nivo kvaliteta znanja kod ove djece.

Ministar Muratović kazao je da Ministarstvo podržava sve aktivnosti procesa socijalne inkluzije, da roditelji prepoznaju  važnost obrazovanja, da djeca iz romske populacije krenu i idu u školu, to je primaran zadatak, i da se roditeljima ukaže na to da je neophodno da se djeca obrazuju, te da imaju institucionalnu podršku.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*