Danas završava zvanični upis učenika u prve razrede osnovnih škola TK

Danas se završava zvanični upis učenika u prve razrede osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu. Prema zakonskim propisima, u prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja do 1.septembra navršavaju šest godina. Ukoliko se desilo da je komisija u jednoj školi procijenila da dijete nije spremno za nastavu, njegov polazak u školu se odgađa za narednu školsku godinu.

Upis u školsku 2016./2017.godinu počeo je 7.marta. Prema riječima Selme Teparić pedagoga – psihologa u Osnovnoj školi „Miladije“, kojoj priprada i područna škola „Solana“, broj upisane djece je oko 50 što je na prošlogodišnjem nivou. Većina budućih učenika ove tuzlanske osnovne škole je pokazala visok stepen zrelosti.

Ocjenu spremnosti za polazak u školu je teško dati, obzirom da pedagozi na osnovu kratkog susreta sa djecom, nisu skloni dositi zaključke. Ono što je primjetno posljednjih godina je veći broj djece sa govornim smetnjama, odnosno djece koja sa šest godina nepravilno izgovaraju određena slova. Preporuka pedagoga je da roditelji obrate pažnju na izgovor i razvoj govora, već od djetetove treće ili četvrte godine.

Ukoliko roditelji iz određenog razloga nisu uspjeli upisati dijete u školu, a za to imaju zakonsku obavezu, to mogu učiniti i u narednom periodu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*