Tužilaštvo BiH predložilo godinu dana zatvora za pripadnike ˝Islamske države˝

Tužilaštvo BiH predložilo je kaznu od godinu dana zatvora za nekadašnjeg pripadnika terorističke organizacije “Islamska država” Fatiha /Avdulaha/ Hasanovića, zvanog Ebu Sara, koji je sporazumno priznao krivicu za učešće na ratištu u Siriji.

Za Hasanovića je predloženo i izricanje dodatne uslovne kazne za neovlaštenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Uslovna kazna od godinu dana zatvora neće biti izvršena, ako optuženi u roku tri godine ne počini novo krivično djelo.

Sporazumnim priznanjem, optuženi se obavezao na svjedočenje u ovom i drugim predmetima, kada ga pozovu Tužilaštvo ili Sud.

Priznanjem krivice, Hasanović se odrekao prava na suđenje, kao i prava žalbe na presudu koju mu u ovom predmetu izrekne Sud BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ovo sporazumno priznanje doprinijet će saznavanju informacija o bh. državljanima koji se nalaze na području Sirije i Iraka i naporima pravosudnih i policijskih agencija u borbi protiv terorizma, navodi se u saopštenju.

Nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivice, postupak protiv Hasanovića razdvojen je u odnosu na Enesa Mešića, Jasmina Jašarevića, Mirzu Kapića, Salka Imamovića, Adema Karamuju, Fikreta Hadžića, Ibrahima Delića i Samira Hadžalića.

Prema navodima optužnice, oni su u drugoj polovini 2013. i 2014. godine napustili BiH i priključili se terorističkim organizacijama “Islamske države”.

U ovoj grupi bio je i Emin Hodžić, ali je postupak protiv njega nedavno razdvojen nakon što je priznao krivicu. Sporazum, kojim je predložena godina zatvora, Sud BiH još nije razmatrao.

Suđenje će biti nastavljeno 21. marta.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*