Porasla prodaja automobila u Evropi

Prodaja automobila u Evropi u februaru je zabilježila dvocifreni rast, pokazao je izvještaj evropskog udruženja proizvođača automobile, ACEA.

U februaru je u 27 zemalja Evropske unije, bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni, registrovano 1,05 miliona novih automobila, što je 14,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine, prenosi SEEbiz.

Na taj način je prodaja ponovo zabilježila dvocifreni rast, nakon što je u januaru nakratko usporila, uz stopu rasta 6,2 odsto, pokazuje izvještaj ACEA-e.

Među vodećim evropskim tržištima, najsnažniji rast prodaje je zabilježen u Italiji, 27,3 odsto. Slijede Francuska i Španija sa po 13 odsto, a dvocifreni rast je zabilježila i Njemačka, gdje je registrovano 12 odsto više novih automobila nego prošle godine.

Podaci za prethodna dva mjeseca pokazuju dvocifreni rast prodaje automobila u 27 zemalja Evropske unije, odnosno 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a registrovana su ukupno 2,1 miliona automobila.

Velika evropska tržišta su doprinijela skoku, a prednjači Italija sa rastom prodaje od 22,6 odsto u prethodna dva mjeseca.

Dvocifreni rast je zabilježila i Španija, gdje je prodaja uvećana 12,4 odsto.

Slijede francusko, njemačko i britansko tržište, gdje je prodaja porasla 8,7 odnosno, 7,8 i 4,7 odsto.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*