Rusija: Tokom olujnog nevremena u avio nesreći poginule 62 osobe

Ruska istražna komisija saopćila je danas su greška pilota ili tehnički kvar, najvjerovatniji, uzroci pada aviona kompanije “FlyDubai” u kome su poginule 62 osobe na jugu Rusije, javljaju ruske novinske agencije.

“Trenutno razmatramo dvije teorije mogućeg uzroka pada aviona u Rostovu na Donu. Jedna je greška pilota u vezi sa pogoršanim vremenskim uvjetima ili tehnički kvar”, rekla je predstavnica Komisije Oksana Kovrižnaja, prenosi Interfaks.

Avion na letu iz Dubaija ka jugu Rusije srušio se u drugom pokušaju slijetanja na aerodrom u Rostovu na Donu. Poginulo je svih 62 putnika i članova posade.

Prema izvještajima agencija na mjestu pada aviona pronađene su obje “crne kutije”, što će istražnim ekipama omogućiti da lakše utvrde uzroke pada aviona.

Iz Ruskog Međudržavnog komiteta za avijaciju (IAC) saopćeno je da će se istrazi pada aviona kompanije “FlyDubai” u Rostovu na Donu pridružiti eksperti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), SAD-a i Francuske.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije saopćilo je ranije da je avion “boing 737-800” kompanije “FlyDubai” pao jutros u 3.50 po lokalnom vremenu, te da su većina putnika bili Rusi.

Iskusni piloti upravljali letjelicom

Piloti “boinga 737-800” koji se rano jutros srušio imali su dovoljno iskustva i prošli su odgovarajuću obuku za rad na tim poslovima, rekao je izvršni direktor kompanije “FlyDubai” Gait al Gait.

“Kapetan, državljanin Kipra, je imao 5.700 sati leta, a kopilot 5.669 sati. Imali su dovoljno znanja i iskustva da upravljaju letjelicom po svim vremenskim uvjetima”, rekao je on.

Gait je podsjetio da je avion posljednji put pregledan i provjeren 21. januara 2016. godine.

 Pomoć žrtvama nesreće prioritet

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će pomoć porodicama žrtava avionske nesreće na jugu Rusije biti prioritet, prenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Iz Kancelarije za medija Dubaija (Dubai Media Office) saopćeno je da su u padu aviona kompanije “FlyDubai” na letu iz Dubaija ka Rostovu na Donu, na jugu Rusije, poginula 44 Rusa, osam Ukrajinaca, dva Indijca i jedna osoba iz Uzbekistana.

Upućeno je saučešća u ime Ujedinjenih Arapskih Emirata ruskoj Vladi i narodu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*