Zvizdić: Popis prešao sa struke na politiku, neće propasti

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn započeo je zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Nakon susretsa sa ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom, Hahn se sureo sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Nakon sastanka, obratili su se medijima u zgradi zajedničkihi instuticija.

“Razgovarali smo o više razlličitih tema. Napravljen je ozbiljan iskorak i ozbiljan posao na provedbi reformi unutar BiH. Komesar Hahn je posebno istakao da su vrata EU otvorena za BiH, da su sve institucije EU zainteresovane za područje Zapadnog Balkana, za investicije i razvoj”, kazao je Zvizdić u uvodu.

“Razgovarali smo i o refromskoj agendi, koja ide svojom dinamikom. Vlade realizuju utvrđene projekte, ali se pojedine oblasti – poput jačanja poslovnog okruženja – stavlja u fokus ove godine”, dodaje predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno njegova prilagodba, on može biti završen u nekoliko narednih mjeseci, tvrdi Zvizdić.

“Potrebno je da se prihvate, uvaže potrebe i prijeldozi BiH, pogotovo u oblasti poljoprivrede – koja se nalazi u fazi snažnog razvoja, jer taj sektor može biti konkurentan”, izjavio je Zvizdić.

Što se mehanizma koordinacije tiče, Zvizdić je kazao: “Nalazimo se u fazi razgovora, Vijeće ministara je usvojilo mehanizam na načelima ustavne nadležnosti, efikasnosti, usklađenost sa SSP-om. Kao Vijeće ministara ostrajemo odlučni da se načela ispoštuju, ali i naprave prijedlozi u onim segmentima koje mehanizam koordinacije mogu učiniti efikasnijim”.

Razgovaralo se i o potrebi izrade zajedničkih strategije u transportu, energetici, poljoprivredi da bi BiH mogla kandidovati projekte kako nam se ne bi dešavalo ono što se dešava – da gubimo milione eura zbog nepostojanja strategija, jasan je Zvizdić.

Tema je bila i popis stanovništva, za kojeg je Zvizdić utvrdio da neće propasti, odnosno da 50 miliona eura neće otići u nepovrat.

“Konstatovali smo da je popis sa platforme struke prešao na polje politike i nastao je spektar problema. Treba ga završiti, složni smo. Moramo se držati zakona i međunarodnih standarada. Želimo da naglasimo da je to pitanje važnog dokumenta, i da je to dokument bez kojeg BiH neće moći popuniti upitnik. Nije to pitanje numeričkog broja, nego je jedan širi dokument – da se tako razumije, i ne dolazi u obzir da on propadne, niti da propadne 50 miliona”, utvrdio je Zvizdić, zahvalivši se Hahnu na posjeti.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*