Druga konferencija o stanju ljudskih prava i sloboda u BiH: Teme od zapošljavanja do obrazovanja i kulture

Stanje ljudskih prava u oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH, a koje se odnose na državljanstvo i putne isprave, rad, zapošljavanje, socijalnu zaštitu i mirovine, zdravstvo, obrazovanje, znanost i kulturu, kao i na pitanja mladih bit će teme Druge godišnje konferencije o stanju ljudskih prava i sloboda u BiH koja će se u utorak i srijedu održati u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom Konferencije razgovarat će se i o slobodi izražavanja i slobodi medija, o pravima pripadnika nacionalnih manjina, o ulozi komisija u parlamentarnom nadzoru u oblasti ljudskih prava, kao i o provođenju Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kako je najavljeno, Konferenciji će prisustvovati predstavnici državnih i entitetskih parlamentarnih odbora koji se bave zaštitom ljudskih prava, resorni ministri, ombudsmani za ljudska prava, direktori institucija BiH nad kojima se provodi nadzor, predstavnici Skupštine Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici međunarodne zajednice i nevladinih organizacija.

Cilj Konferencije je pregled realizacije zaključaka usvojenih na konferenciji o temi „Ostvarivanje i zaštita ljudskih prava i sloboda, kroz zakonodavni okvir, trenutno stanje i planovi institucija BiH u oblasti ljudskih prava“, koja je održana u junu 2015. godine u Bijeljini.
Organizator konferencije je Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), uz potporu Misije OSCE-a u BiH.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*