Članovi Udruženja žrtava i svjedoka genocida krenuli u Hag: Očekujemo najstrožiju kaznu za Karadžića

Iz Sarajeva je jutros krenulo 30 predstavnika Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Hag će gdje će u četvrtak, 24. marta, u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju biti izrečena presuda Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici te ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima širom Bosne i Hercegovine.

Na put u Hag osim predstavnica Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, krenuli su i predstavnici logoraša, žena žrtava rata, Udruženja žrtava i svjedoka genocida, udruženja za traženje nestalih, Udruženje roditelja ubijene djece Sarajeva, i mnoga druga.

Osim članova udruženja na put ka Hagu krenula su i dva svjedoka protiv Karadžića, te šest osoba koje se dugoročno bave tematikom ratnih zločina u BiH.

Iz Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa smatraju da je izricanje presude Karadžiću historijski događaj kojim će se skrenuti pažnja na dugogodišnju borbu žrtava za istinom i pravdom.

Podsjećamo, Karadžić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u sedam općina poprimio razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada te uzimanje za taoce pripadnika Ujedinjenih naroda (“Plavi šljemovi”) od 1992. do 1995. godine.

(Klix.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*