Kubanci očekuju obraćanje američkog predsjednika

Predsjednik SAD-a Barack Obama održaće govor u Narodnom pozorištu u Havani, a potom bi trebao da se sastane sa kubanskim disidentima. Obama je tokom jučerašnjeg susreta s predsjednikom Kube Raulom Castrom insistirao na tome da ta zemlja unaprijedi demokratiju i ljudska prava, ali je Castro odgovorio tako što je osudio američke dvostruke standarde.

Obama je rekao da su dvojica lidera iskreno razgovorala o ljudskim pravima, kao i oblastima saradnje, dok je Castro rekao da bi se mogli postići mnogo bolji odnosi, ako bi SAD ukinula 54-godišnji trgovinski embargo prema Kubi. Također, Castro je spomenuo vraćanje ‘ilegalno okupiranog zaljeva Guantanamo’, na šta se Obama nije obazirao već je bio optimističan oko ukidanja embargoa izjavivši ‘Embargo će završiti. Kad, ne mogu biti siguran u potpunosti’, a u svom govoru je naglasio da će ustrajati u traženju ukidanja embarga u Kongresu.

Pored toga, rekao je da će direktni letovi krenuti prema Kubi još ove godine, a da će se ubrzo početi odvijati i regularni turizam.

Na pitanje američkog novinara o kubanskim političkim zatvorenicima, Raul Castro je odgovorio oštro: “Dajte mi popis političkih zatvorenika, ili bar jedno ime, i biti će pušteni do večeras”. Kuba je već 2014. godine pustila 53 osobe koje je američka vlada smatrala političkim zatvorenicima. Međutim disidentska Komisija za ljudska prava i nacionalno pomirenje smatra da je još 79 ljudi iza rešetaka, među kojima 40 radi mirnih protesta.

Obama je također prije sastanka s Castrom naglasio da će Google obezbijediti više pristupa Wi-Fi i širokopojasnom internetu. Iz Googlea su izjavili da je taj projekt u ‘ranoj fazi’ realizacije.

(federalna.ba/reuters.com/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*