Završen sastanak SDA i HDZ-a: Presporo radimo, presporo se dogovaramo, neke stvari ne idu dobro

Završen je sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH kojem su prisustvovali i predsjednici stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Stranke su saglasne kako rade presporo.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je sastanak dao pozitivan odgovor s obzirom da je postignuta saglasnost da se nastavi još intenzivnije raditi. On je rekao kako će vrlo brzo biti održani sastanci i na nivou države BiH.

“Presporo radimo stvari i presporo se dogovaramo. Ako želimo ozbiljne zamahe i ako želimo ozbiljno stabilizirati odnose u FBiH onda to moramo pokazati na djelu kroz funkcionisanje vlasti”, istakao je Čović.

Čović je istakao da dinamika koju su imali zadnjih pet ili šest mjeseci odudara od onog što su željeli.

“To nam je i premijer kazao kako mu je sužen prostor za ozbiljnije aktivnosti. To moramo promijeniti”, rekao je Čović.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako se razgovaralo o način na koji bi se mogli ubrzati procesi u entitetu Federacija BiH uključujući i reformsku agendu.

“Očito imamo problema u funkcionisanju i nerazumijevanju. Mislim da smo današnjim sastankom otvorili put ka otvorenom rješavanju svih pitanja između dvije stranke”, rekao je Čavara.

On je kazao da je bilo govora o svim pitanjima koje opterećuju odnose stranaka, a samim tim da se razgovaralo i o statusu grada Mostara. Na pitanje da li se do aprila može očekivati usaglašeno rješenje u vezi s Mostarom Čavara je odgovorio da je optimista.

“Teško je naći dovoljno razloga da budemo super optimisti. Mislim da je blizu rješenje za grad Mostar i to u smislu da na neki način grad ostane jedinstven, a da se riješe strahovi bilo kojeg naroda”, kazao je Čavara.

Što se tiče odnosa sa SBB-om Čavara je kazao kako je cilj sastanka bio razgovor o odnosima na relaciji SDA-HDZ BiH, ali da se svakako spominjao i SBB kada je bilo govora o procesima u Federaciji BiH. On je rekao kako ima informaciju da Klub zastupnika SBB-a u Parlamentu FBiH ne bi trebao bojkotovati rad zakonodavne vlasti u FBiH.

“Normalno da je problem ako jedan od partnera u Parlamentu FBiH kaže da će biti suzdržan. U takvim okolnostima teško je donositi zakone. Vjerujem da ćemo ubuduće prije samih sjednica rješavati bilo koje pitanje koje se tiče rada Parlamenta FBiH i ostalih institucija”, rekao je Čavara.

Čavara je istakao i kako očekuje prohodnosti u Parlamentu FBiH. On je kazao i da je danas spomenut problem oko Izmjena i dopuna zakona o kontroli revizije.

Za razliku od Čavare član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je nakon sastanka kako o Mostaru nije bilo govora.

“Sastanak je inicirao Dragan Čović s pravom. Neke stvari ne idu dovoljno brzo i dobro. Jedino kroz iskren razgovor se mogu popraviti. Brže treba realizovati zakone i investicije jer stoje sredstva za investicije”, rekao je Izetbegović.

On je dodao i da je bilo govora o kadrovskim rješenjima te da je dogovoreno da će na idući sastanak pozvati i predstavnike SBB-a.

Podsjećamo, sastanku su prisustvovali i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, federalni premijer Fadil Novalić kao i drugi stranački partneri.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*