Izložba u Sarajevu u povodu 100.godišnjice Sarajevskog atentata

Javna ustanova Muzej Sarajeva će u petak, u depandansu “Sarajevo 1878.-1918” obilježiti stogodišnjicu Sarajevskog atentata.

Kad je riječ o tome šta posjetioce očekuje u ovom depadansu, iz Muzeja izdvajaju da će na mjestu gdje je u vrijeme Austro-Ugarske nakratko bio postavljen spomenik Franzu Ferdinadu i njegovoj supruzi Sofiji biće postavljena informativna tabla sa osnovnim informacijama o spomeniku, a na mjestu gdje se nalazio umjetnički rad Voje Dimitrijevića “Stope Gavrila Principa”, bit će, također postavljena informativna tabla sa opisom i fotografijom ovog djela.

Veliki baner na zgradi Muzeja je urađen u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti, kao najbolji rad konkursa za idejno rješenje označavanja mjesta Atentata.

Muzej će ponuditi i prigodni suvenire, djelo nagrađenog studenta Amera Mržljaka.

Posjetioci  će moći iznajmiti i audio vodiče, koji su također novost u  muzeju, gdje na engleskom jeziku mogu dobiti širu informaciju o postavci.

Posebnu atrakciju kako za turiste, tako i za građane, sigurno će predstavljati automobil, urađen u potpunosti prema originalu automobila u kome su se vozili Ferdinand i Sofija, a koji će biti parkiran i izložen ispred Muzeja. Automobil je rad zaljubljenika u oldtimere i automobilizam, Ede Kapetanovića.

Osim toga Muzej Sarajeva će poslati, u saradnji sa  udruženjem “Ekološko društvo za zaštitu i uzgoj ptica –Sarajevo”  poruku mira puštanjem 100 bijelih golubova.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*