Duraković: Šešeljeve pristalice prijetile Srebreničanima

Načelnik Opštiine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je danas da su simpatizeri radikala iz obližnjeg Bratunca oslobađajuću presudu Haškog tribunala Vojislavu Šešelju slavili kruženjem u automobilima ukrašenim zastavama SRS-a, uz povike, kako je dodao, “da će ponovno klati”.

“Ovo je zaista paradoks. Da se danas na 13. godišnjicu od ukopa prvih 600 žrtava genocida u Srebrenici dešava ovako nešto, da ljudi otvoreno prijete novim klanjem. Šalju iste one poruke koje su nam slali 1992. godine. Ovo zaista nema smisla”, izjavio je Duraković za Al Džaziru. Načelnik Opštine Srebrenica navodi da je pokušao da kontaktira komandira lokalne policije, kako bi reagovali na drske prijetnje, ali i kako bi se uvjerio da će Bošnjaci biti zaštićeni, međutim, kako je rekao, nije dobio nikakav povratni odgovor. “Ovo je zaista žalosno. Kada se u Višegradu sa nišana trebala skinuti riječ ”genocid”, poslati su vodovi specijalne policije da daju asistenciju. Danas, kada Bošnjacima prijete novim klanjem, nema nikakve reakcije”, dodao je Duraković. On je dodao da  se njemu i predsjedniku lokalnog medžlisa javljaju zabrinuti građani, koji traže utjehu, ali i zaštitu. Duraković dodaje da je srpski premijer Aleksandar Vučić obećavao da će zaštititi Srbe u BiH, ali da sada, kako je naveo načelnik Opštine Srebrenica, “ostaje da se vidi da li će štititi one koji prijete novim klanjem, ili će štititi stanovništvo koje je preživjelo genocid”.

Kako javlja Al Džazira, Srebreničani, mahom u strahu da se predstave imenom, navode da su vozila sa simpatizerima Srpske radikalne stranke kružila od Bratunca do Srebrenice kroz Potočare. Stanovnicima, kako navodi Al Džazira, “prijete novim klanjem i upućuju psovke”.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*