Crveni križ TK razočaran izostankom podrške nadležnih institucija

Danas je održana godišnja Skupština Crvenog križa TK na kojoj su sumirani rezultati rada iz 2015. godine, a predstavljen je i operativni plan aktivnosti za 2016. godinu.

Kada je riječ o prošloj godini, zadovoljni su realizovanim aktivnostima, uprkos situaciji koja je jako teška još od poplava koje su našu zemlju pogodile u 2014.godini.

Završen je i projekat aktivnog traženja tuberkuloznih bolesnika koji su realizovali u saradnji sa UNDP-om i Globalnim fondom posljednjih 8 godina.

Pored toga obuka njegovateljica se odvijala neprestano, kao i promocija dobrovoljnog darivanja krvi, što će biti nastavljeno i u ovoj godini.

Međutim, u Crvenom križu TK su izuzetno nezadovoljni nedostatkom podrške od strane kantonalnih i federalnih institucija. Smatraju da ih se dovodi u isti položaj sa ostalim nevladinim organizacijama, što je nedopustivo, jer je ova organizacija na usluzi građanima više od 100 godina.

Danas su zahtjevi građana još veći a Crveni križ TK zbog nedostatka finansijskih sredstava nije u mogućnosti da adekvatno pomogne.

Ukoliko se to ne promjeni njihov rad u narednom periodu će sigurno biti otežan. Brinu se da će to uticati i na educiranje mladih naraštaja koji bi trebali u budućnosti nastaviti dugogodišnju misiju Crvenog križa TK.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*