Nije prihvaćen prijedlog konverzije kredita u švicarcima u KM

Federalna vlada nije na današnjoj sjednici prihvatila Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM), koji su podnijeli poslanici u Poslaničkom domu Parlamenta FBiH, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Primjena predloženih rješenja, smatra Vlada, imala bi za posljedicu stvaranje pravne nesigurnosti u zemlji zbog retroaktivnih elemenata u Zakonu. Između ostalog, u pitanje bi bila dovedena ravnopravnost korisnika kredita sa valutnom klauzulom u eurima koji su u praksi imali čak i dvostruko veće kamatne stope od kredita odobrenih s valutnom klauzulom CHF.

Nadalje, primjenom predloženog zakona federalni budžet bio bi izložen riziku i mogućem deficitu u slučaju osporavanja banke zbog predloženih zakonskih rješenja i traženja nadoknade štete. Također, postoji i rizik od ugrožavanja finansijske stabilnosti i poslovanja banke, što posljedično može dovesti u pitanje sigurnost njenih deponentata i drugih povjerilaca.

Prema mišljenja Vlade FBiH, rješavanje ovog problema treba zasnivati na nekoliko postavki, od kojih je prioritetno dobrovoljno traženje rješavanja na relaciji banka – komintent, npr. konverzija postojećih kredita u valutnoj klauzuli CHF u kredite sa valutnom klauzulom u euro ili KM.

Predmetom dobrovoljnog rješavanja trebaju biti komintenti (isključivo fizičke osobe) kojima odobreni iznosi kredita ne prelaze 150.000 KM u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, i koje su koristile kredite za rješavanje stambenog pitanja.

Rješavanje problema bi trebalo da se odnosi samo na postojeće kreditne partije fizičkih osoba, a ne, kako je predloženo u poslaničkom Prijedlogu, osobe koje su na neki način rješili ovo pitanje i koje su kredite koristili u poslovne svrhe. Stav je Vlade FBiH da ponuđena rješenja treba bazirati i na pružanju olakšica komintentima kroz reprogram duga i otpis dijela kamata.

(NAP/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*