Vanredno stanje zbog popisa: Tužilaštvo BiH treba istražiti sinoćnji incident!

Iako je novinarima nakon sinoćnje sjednice Centralnog popisnog biroa (CPB) zvanično saopćeno da nisu riješena tri sporna pitanja vezana za obradu podataka s popisa stanovništva, ali da “su postignuti određeni pomaci”, neslužbeno se saznaje da se desilo upravo suprotno i da je u pregovorima napravljen ogroman korak unazad.

Prema saznanjima Avaza, glavni razlog za to je insistiranje određenih članova CPB-a da oko 121.000 građana ipak budu ubrojani u rezidentno stanovništvo, ali da im se na silu izbrišu etnička i nacionalna obilježja i da umjesto toga stoji “nepoznato”.

Među onima koji su se usprotivili ovakvom prijedlogu, kako se saznaje, bio je Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, koji je u izjavi za “Dnevni avaz” kazao da zbog ovoga kompletan proces popisa stanovništva ide u smjeru nezakonitosti i rada koji nije u skladu s međunarodnim standardima i preporukama.

– Prama mom mišljenju, ovo više nije predmet za struku, već Tužilaštvo, ovo ima određene elemente krivičnog djela. Tužilaštvo BiH, koje je već otvorilo predmet, treba da razmotri i ovu situaciju – kazao je Fatić.

Upitan da li je poznato koje su etničke, odnosno nacionalne pripadnosti osobe kojima se ta obilježja žele izbrisati, Fatić objašnjava da to nije bitno.

– Nije bitno ko je u pitanju, bitno je da za to nema pravnog uporišta, to nije u skladu s međunarodnim preporukama, to nikada nigdje u svijetu nije rađeno podcrtao je on.

Da u statističkim institucijama vlada određena vrsta vanrednog stanja pokazuje i najava press konferencije Federalnog zavoda za statistiku koja će biti održana danas kasno popodne, a povodom jučerašnje sjednice Centralnog popisnog biroa.

(Depo portal)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*