Počinje kampanja “Ponosni Na Sebe”

Kampanja #PonosniNaSebe (ponosni na sebe) je prva kampanja koja će se sprovoditi od aprila do decembra 2016. godine od strane pet koalicija organizacija osoba s invaliditetom u cijeloj BiH, uz podršku MyRight organizacije. Kampanja ima za cilj da kroz različite javne aktivnosti u zajednici i putem medija upozna građane/ke o pravima svih osoba s invaliditetom, o sposobnostima i vrijednostima osoba s invaliditetom, kako bi se na taj način spriječila marginalizacija osoba s invaliditetom i promijenile postojeće negativne predrasude o ovim građanima i građankama.

Kampanja #PonosniNaSebe ima za cilj podići svjesnost da su osobe s invaliditetom jednako sposobne za velika djela i da invaliditet ne mora nužno spriječiti ljude da ostvare svoje snove. Primjera za ovo nalazimo u mnogim izuzetnim osobama s invaliditetom koji su dali veliki doprinos umjetničkom, kulturnom i naučnom naslijeđu čovječanstva.

Profesor i naučnik Stephen Hawking je dao podršku kampanji #PonosniNaSebe i poručio da ako je on s bolešću motorike neurona od koje je potpuno paraliziran uspio u životu, onda to svakako mogu  i drugi.

Fondacija Hellen Keller, američke gluhoslijepe književnice i političke aktivistice, i fondacija Frida Kahlo, meksičke likovne umjetnice, su takođe podržale kampanju #PonosniNaSebe.

Bosna i Hercegovina je Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom UN i Opcioni protokol  ratificirala u martu 2010. godine. Bez obzira na složenu strukturu i organizaciju države, podijeljene nadležnosti i mogućnost zakonskog uređivanja određenih pitanja na različitim nivoima i na različit način, potpisivanjem i ratificiranjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima Bosna i Hercegovina je preuzela obavezu da svim svojim građanima/kama na cijeloj teritoriji države, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, osigura iste životne uslove.

Bosna i Hercegovina ima obavezu ispuniti standarde ljudskih prava proistekle iz međunarodnih dokumenata koje je potpisala i ratificirala, a osobe s invaliditetom imaju pravo zahtijevati puno uživanje i ostvarivanje svih ljudskih prava kako je to utvrđeno međunarodnim dokumentima.

Monitoring ljudskih prava osoba s invaliditetom, koje su koalicije organizacija osoba s invaliditetom provele tokom 2012. i 2013. ali i 2015. godine na području pet regija u Bosni i Hercegovini u kojima djeluju: Bijeljine, Doboja, Tuzle, Mostara i Sarajeva je pokazao da se prava osoba s invaliditetom ne poštuju.

Osobe s invaliditetom, kao heterogena skupina građana, su navele nekoliko gorućih problema s kojima se suočavaju, a najveći i zajednički za većinu je nemogućnost društvenog učešća. Uzroci ovog problema su pored nepristupačnosti fizičkog okruženja i nedostupnost i neadekvatnost ortopedskih i drugih pomagala i asistivnih sredstava. Pored očuvanja i unapređenja zdravlja, ortopedska i druga pomagala su osnovni preduslov za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom sa ostalim članovima društva.

Uz pomoć pomagala osobe s invaliditetom mogu ravnopravno sa ostalim građanima da učestvuju u svim aktivnostima i segmentima društva: od odlaska u školu, doktoru, u prodavnicu, kod frizera, na posao do aktivnog obavljanja zadataka na radnom mjestu, mogućnosti da čitaju novine, pišu,  itd.

65 organizacija osoba s invaliditetom okupljenih u pet koalicija na prostoru Bijeljine, Sarajeva, Doboja, Tuzle i Mostara, koje djeluju u okviru MyRight programa, je učestvovalo u izradi strategije javnog zagovaranja i usvojilo sljedeće principe djelovanja u okviru zagovaračkih aktivnosti za jednake mogućnosti po pitanju ortopedskih i drugih pomagala i asistivnih uređaja:

  • Da se eliminišu svi oblici diskriminacije, uključujući i po uzroku nastanka invaliditeta;
  • Da se pomagala dodjeljuju u skladu sa stvarnim potrebama osobe koja pomagalo traži;
  • Da se u skladu sa utvrđenim standardima pomagala dodjeljuju bez troškova za osobe sa invaliditetom;
  • Da se rokovi trajanja utvrde razumno, a vodeći računa o individualnim potrebama osobe sa invaliditetom (intenzitet korištenja, težina, vrsta i stepen invaliditeta);
  • Da se pri utvrđivanju liste pomagala prednost daje savremenijim pomagalima zasnovanim na primjeni novih tehnologija;
  • Da se obezbijedi opseg pomagala koji će osobama sa invaliditetom omogućiti da mogu obavljati svakodnevne aktivnosti uključujući i one u okviru domaćinstva, obrazovanja, rada, informisanja, sporta i kulture itd;
  • Da se u pripremu propisa iz ove oblasti uključe i predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom;
  • Da se zagovara, ako se stvore pretpostavke, utvrđivanje osnovnih principa i standarda o pomagalima na nivou države i da se oni poštuju u entitetima i kantonima;
  • Tražit će se podrška od drugih organizacija osoba sa invaliditetom da se u Federaciji donese jedinstven dokument iz ove oblasti koji će kantoni morati sprovoditi.

S ciljem poboljšanja stanja ljudskih prava osoba s invaliditetom, pet koalicija organizacija osoba s invaliditetom je odlučilo sprovesti kampanju od javnog interesa pod imenom #PonosniNaSebe i uticati na podizanje svijesti javnosti o pravima i sposobnostima osoba s invaliditetom i o doprinosu društvu koji mogu dati jednako kao svi građani u BiH.

Pozivaju sve građane/ke da im se pridruže i podrže kampanju za pravedno društvo i  jednake mogućnosti osoba s invaliditetom za ravnopravno učešće kako bismo kao društvo u cjelini bili #PonosniNaSebe.

(RTv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*