Objavljen Javni poziv za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u FBiH

Više stotina osoba s invaliditetom ima šansu za posao. Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom objavio je Javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa u 2016. godini za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom u FBiH. Ovim pozivom pruža se mogućnost poslodavcima za zapošljavanje osoba sa 60 posto i više invalidnosti, a očekuje se da oko 300 osoba dobije radno mjesto.

„Takođe Javni poziv je otvoren i za privredna društva za zapošljavanje osoba s invaliditetom, za održivost zapošljavanja osoba s invaliditetom, zatim za razvoj privrednih društava i profesionalna rehabilitacija osoba koje žele da se prekvalifikuju ili dokvalifikuju za određeno zanimanje“, ističe Sabina Čano, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Planirana je raspodjela novčanih sredstava Fonda u ukupnom iznosu od 3 miliona i 600.000 KM za dodjelu novčanog stimulansa za novo zapošljavanje, samozapošljavanje osoba sa invaliditetom. Osnovni iznos koji se dodijeljuje po jednoj novozaposlenoj osobi sa invaliditetom je 7.000 KM, a najveći mogući iznos koji se može dodijeliti po jednoj osobi je 15.750 KM, u zavisnosi od pojedinačnih kriterija.

Svi poslodavci dužni su na 16 uposlenika, na radnim mjestima imati jednu osobu s ionvaliditetom, a koliko se to zapravo poštuje to je već druga priča. Zahvaljujući postojanju Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje, te sve većoj angažovanosti svih relevantnih osoba, na pomolu je i nada za bolje sutra.  

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja, zaključno sa 11.05.2016. godine, a iz Fonda najavljuju i objavu drugog Poziva do kraja godine.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*