Drugi Regionalni forum Europskog parlamenta mladih

Drugi po redu Regionalni forum Europskog parlamenta mladih Tuzla održat će se 22. aprila 2016. godine u plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla, koji je ujedno i generalni pokrovitelj projekta.
Održavanje Regionalnog foruma predviđeno je za četiri grada u kojima Europski parlament mladih djeluje: Sarajevo, Banja Luka, Tuzla i Mostar. Regionalni forumi imaju za cilj da podstaknu učesnike na kritičko razmišljanje i da razviju kroz timski rad njihove retoričke i debatantske vještine. Učesnici će raspravljati o raznim pitanjima i izraditi rezolucije zasnovane na domaćim problemima.

Tokom trajanja foruma učesnici će biti raspoređeni u šest komiteta gdje će svaki komitet na osnovu svoje teme pisati prijedlog rezolucije za probleme koji su tema datog komiteta. Učešće na forumu će uzeti preko 50 srednjoškolaca iz Tuzle.

Najbolji tim kao i najbolji delegati izabrani od strane sudaca idu na trodnevnu Nacionalnu sesiju u Sarajevo, na kojoj će raspravljati o problemima EU, i time dobijaju mogućnost za uzimanje učešća na Internacionalnoj sesiji u jednoj od država Europske Unije. Također najbolji kandidati će dobiti i stipendiju za studiranje na prestižnom Burch Univerzitetu.

Europski parlament mladih BiH (European Youth Parliament BiH) osnovan je 2013. godine kao dio mreže neprofitnih i nevladinih organizacija u 41 zemlji Evrope. Najznačajniji cilj organizacije je podstaći razmišljanje o aktuelnim socijalnim, kulturnim i političkim problemima, kao i promocija demokratskih vrijednosti i utjecaj na mlade kroz neformalne i inovativne edukacijske metode.

(RTv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*