“Krug 99”: Za islamski radikalizam nisu krivi muslimani nego radikalne grupe

Izazovi i prijetnje koje stoje na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, tema je o kojoj treba razgovarati sve češće, smatra sociolog Slavo Kukić. On je kao uvodničar nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” kazao da je situacija u državi složena, iako u javnosti političari govore da se situacija stabilizira i ide na bolje.

“Ko pažljivije prati procese u Bosni i Hercegovini, teško će se s tim složiti”, istaknuo je Kukić.

On je upozorio kako su “sve intenzivnija nacionalistička orgijanja po različitim dijelovima Bosne i Hercegovine”.

“To su, naprimjer, zastrašivanja u Srebrenici nakon oslobađajuće presude Šešelju ili fešte po Prijedoru. Ambijent pred presudu Radovanu Karadžiću, ali to su samo posljedice onog što čini politička klasa”, rekao je Kukić.

S druge strane, kako je naveo, prisutan je sve agresivniji islamski radikalizam, za što, kazao je Kukić, nisu krivi ni Bošnjaci ni muslimani, nego grupe koje ideologiju s drugih svjetskih meridijana pokušavaju prenijeti u Bosnu i Hercegovinu i stvoriti joj plodan ambijent.

“Na sceni imamo sve ono što smo imali krajem osamdesetih godina, plus krađu, kriminal i korupciju uime zaštite nacionalnih interesa”, naglasio je Kukić.

Docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Goran Kovačević izjavio je da na Bosnu i Hercegovinu gleda kao na projekt koji je izraz nacionalističkih politika od devedesetih godina.

“Govoriti o sigurnosti u Bosni i Hercegovini je, ustvari, govoriti o nesigurnosti”, ocijenio je Kovačević.

Predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović zaključio je da su sve vidljivije ideološke pripreme za buduće moguće sukobe.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*