Gostujuće predstave u Narodnom pozorištu Tuzla

U Narodnom pozorištu Tuzla iduće sedmice će biti izvedena gostujuća predstava Gradskog kazališta “Zorin dom” Karlovac. Karlovački pehlivani predstavljaju  “KARLSTADT KUNST CABARET”, u režiji Peđe Gvozdića.

Igraju: Peđa Gvozdić, Giulio Settimo, Vanja Gvozdić, Adam Skendžić,Nenad Pavlović, Ivan Ćaćić, Petra Cicvarić, Sara Lustig, Petra Šarac,Azra Gorić, Nino Pavleković, Dominik Karakašić.

Na duhovit i zanimljiv način predstava dočarava kako su Karlovčani preživjeli sva povijesno-politička previranja od najezde Turaka, Prvog svjetskog rata, Drugog svjetskog rata, Domovinskog rata te ulaska u EU. Saznat ćemo kako je živio Karlovčanin toga doba, kako živi danas, koje su ga muke mučile i kakva ga je sreća snašla. Kontrastiranjem situacija i povijesnih činjenica na kabaretski način inscenirala bi se jedna smiješna strana karlovačke povijesti. Ponukani idejom Karlovaca kao Hrvatske u malom i Karlovca kao tranzicijskog centra koji su oduvijek nastanjivali i posjećivali ljudi iz svih krajeva Hrvatske, dio te smiješne strane povijesti primijenit će se i na Hrvatsku. Tko smo i kuda idemo, jedno je od temeljnih pitanja kojim će se ovaj kabaret baviti.
Glumački tim sačinjen je od glumaca koji su vješti u sviranju instrumenata, plesu i pjevanju i koji će kroz pjesmu, suze i smijeh oživjeti povijest. Koristeći neke od narodnih napjeva ovog kraja pa sve do modernih pjesama drugih zemalja koje su globalizirale naš grad i našu kulturu, predstava istražuje identitet jednog malog grada u centru velike Europe, potrebu za očuvanjem tradicije te posljedice modernizacije i globalizacije. “Svi putevi vode u Rim, a svi putevi vode kroz Karlovac…”

Predstava će biti izvedena u ponedjeljak, 4. maja u 20,00 sati.

U Narodnom pozorištu će biti izvedena i gostujuća predstava Satiričkog kazališta “Kerempuh” Zagreb, autorski projekat Olivera Frljića “JAZAVAC U KEREMPUHU”.

Igraju: Hrvoje Kečkeš, Borko Perić, Vilim Matula, Rakan Rushaidat.

Što se dogodilo s Jazavcem otkad je njegovo ime izbrisano iz naziva Satiričkog kazališta? Je li se vratio u Kočićevu dramu iz koje je i došao? Ili li se ponovno našao pred sudom? Je li njegovo mjesto na pozornici nacionalne zoologije zauzela etnički čista kuna?

Mlađe generacije Jazavca nikada nisu upoznale. Starije su ga, sukladno službenim kulturnim politikama, temeljito zaboravile. Što se događa kad se ovaj nezvani gost vrati u kazalište koje se nekada dičilo njegovim imenom? Pravimo li se i dalje da ne znamo tko je i što Jazavac?

Ipak, Jazavac kojeg ovdje upoznajemo nije onaj Kočićev, a još manje satiričko-kazališni. On je zajednički nazivnik za vrijeme u kojem su određena imena predstavljala opasnost za njihove vlasnike, vrijeme koje bi nam se, ako je ikada otišlo, u skoroj budućnosti moglo vratiti. Jazavac kojeg ovdje upoznajemo je neočekivani odraz koji pojedini od nas otkrivaju u ogledalu kad potraže svoj vlastiti lik. S Jazavcem, koji se vratio na mjesto zločina, mjesto na kojem je simbolički ubijen, vraća se i sjećanje koje je obrisano.

Ova predstava će biti izvedena 9. maja, sa početkom u 20,00 sati.

(RTv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*