Da li je voda koja je prenoćila u čaši štetna?

Obična voda, za razliku od hrane, ne sadrži šećere ni bjelančevine pa ju je lakše zagaditi mikrobima. Za neobičan ukus vode koja je stajala u čaši preko noći postoji objašnjenje.

Naime, kako je voda bila izložena vazduhu, upila je malo ugljen-dioksida, a djelić njega pretvorio se u karbonsku kiselinu. To znači da je promijenila svoj hemijski sastav, piše Discovey News.

Kad karbonska kiselina otpusti jedan ili dva protona i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava pH vode, zbog čega ona mijenja ukus.

Osim toga, voda koja je stajala u čaši nekoliko sati bila je izložena i bakterijama, pa je u njoj završila i određena količina prašine. To ne znači da se pokvarila, ali zbog svega ovoga što smo naveli, sljedeći put dobro razmislite hoćete li popiti ustajalu vodu ili sipati svježu.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*