Delegati podržali prijedlog izmjena Zakona o zabrani diskriminacije

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, izmjenama i dopunama Zakona, u skladu s odgovarajućim direktivama Vijeća Evropske unije, dopunjava se zabrana diskriminacije u BiH i po osnovu dobi i invaliditeta te definira uznemiravanje kao oblik diskriminacije.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je, obraćajući se delegatima, istaknula da se radi o izmjenama i dopunama jednog veoma značajnog zakona, na osnovu kojeg se daje jedna značajna ocjena o poštivanju ljudskih prava u BiH od  evropskih tijela. “Zbog toga smo u izradi ovoga zakona nastojali da obavimo širu konsultaciju i s predstavnicima Evropske komisije, koja je također učestvovala u pripremi izmjena i dopuna ovog zakona, tako da možemo da kažemo da ovaj zakon sadrži usklađenost s pet evropskih direktiva koje se odnose na zabranu diskriminacije po različitim osnovama”, navela je ministrica Borovac.

Dodala je da, prema mišljenju Direkcije za evropske integracije, ovaj zakon ima visoki nivo usklađenosti s evropskom  pravnom stečevinom (acquis). Kazala je da su kroz ovaj zakon pojave diskriminacije mogo preciznije definirane nego što je to do sada bilo.

Delegati su podržali i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku.

Cilj donošenja predloženog zakona je unapređenje postojećih procedura te prevazilaženje pojedinih nedorečenosti u postojećim odredbama, koje su identificirane u postupku primjene zakona, a kojima bi se omogućila dosljednija provedba njegovih odredaba.

Ovim zakonom unaprijeđena su postojeća zakonska rješenja u skladu s osnovnim načelima javne uprave i olakšavanja pristupa i ostvarivanja prava građana u postupku u upravnim organima.

Delegati nisu podržali negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Doma naroda, koja nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač delegat Mario Karamatić.

S obzirom na to da mišljenje Komisije nije podržano, zakon joj je vraćen da ga ponovno razmotri i sačini novo mišljenje.

Predloženi zakon predviđa brisanje odredbe o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, koja bi trebala stupiti na snagu 2018. godine.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku u Sudu BiH prilikom glasanja o principima nije dobio potrebnu entitetsku podršku iz RS-a pa će biti upućen na usaglašavanje Kolegiju Doma.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*