Srbija: Rezultati izbora još uvijek nekompletni

U Srbiji ni četiri dana nakon zatvaranja birališta nisu kompletirani izborni rezultati, Republičko izborno povjerenstvo (RIK) prebrojalo je 98.04 posto glasova, a glasovanje će biti ponovljeno na 15 biračkih mjesta i moglo bi promijeniti sadašnji poredak koalicija i stranaka koje ulaze u parlament, javlja Hina.

Nakon sjednice RIK-a, koja je potrajala do kasno u noć, izvjesno je da konačan ishod i rezultati parlamentarnih izbora neće biti poznati možda još skoro dva tjedna, koliko je potrebno da se okonča glasovanje i obrada podataka s izbornih mjesta na kojima će se ponovno glasovati.

Prema trenutno dostupnim podacima i aktualnim projekcijama, po broju osvojenih glasova u parlament će, osim pobjedničke koalicije uz Srpsku naprednu stranku (SNS) Aleksandra Vučića, ući i socijalisti Ivice Dačića (SPS), radikali Vojislava Šešelja (SRS), Demokratska stranka (DS) i njezini koalicijski parneri, te Pokret “Dosta je bilo” (DJB) nekadašnjeg Vučićeva ministra gospodarstva Saše Radulovića. Na samoj ivici izbornog praga, a zasad iznad crte preko koje se ulazi u parlament, su lista SDS-LSV-LDP Borisa Tadića, Nenad Čanka i Čedomira Jovanovića s 5,03 posto te koalicija Demokratska stranka Srbije (DSS)-Pokret Dveri, koja je osvojila pet posto glasova.

Prigovori oporbe i vladajućih na nepravilnosti

Već u izbornoj noći oporba se požalila na nepravilnosti i izravno svoje primjedbe priopćila vodstvu RIK-a, a njezini čelnici sutradan su priopćili da će formirati zajednički pravni tim za kontrolu i provjeru svih izbornih rezultata. Samo dan nakon što je oporba formirala svoj pravni tim, u utorak popodne i naprednjaci su priopćili da traže novo prebrojavanje glasova i u uvid u kompletan birački materijal.

Vođa SNS Aleksandar Vučić potvrdio je da će SNS pregledati kompletan izborni materijal i ponovio tvrdnju da su se nakon zatvaranja birališta “događale pomalo čudne stvari” te neizravno optužio oporbu da je pritiscima utjecala na Republičko izborno povjerenstvo u noći nakon zatvaranja birališta.

U srijedu je istekao rok za odluku o prigovorima, a RIK je noćas poništio izbore na ukupno 15 izbornih mjesta – najviše u Nišu, gdje je i lokalno tužiteljstvo zatražilo da se provjere prijave o nepravilnostima tijekom izbora, a ponovno će se glasovati i na nekoliko birališta u Beogradu, Jagodini i Vranju te na nekoliko manjih biračkih mjesta.

Prema posljednjim rezultatima Republičkog izbornog povjerenstva na temelju 98.04 posto obrađenih glasova, lista Aleksandar Vučić – Srbija pobjeđuje osvojila je 131 mandat, od 250 koliko ih ima Skupština Srbije; Ivica Dačić SPS-JS  – 29 mandata, a Vojislav Šešelj i SRS 22. Lista Za pravednu Srbiju – Demokratske stranke, u kojoj je i Demokratski savez Hravata Vojvodine (DSHV) osvaja 16 mandata, Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović  16, Pokret Dveri – DSS 13, koalicija Borisa Tadića, Čedomira Jovanovića i Neada Čanka (SDS-LDP-LSV) 13.
U parlament ulaze i manjinske stranke – Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor- 4 mandata; lista Muamer Zukorlić- Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka – 2 mandata; SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin (2); Partija za demokratsko djelovanje – Ardita Sinani- 1 mandat;  Zelena stranka- 1 mandat.

Aleksandar Vučić je najavio da će odluka o formiranju vlade biti poznata nakog izvanredne sjednice skupštine Srpske napredne stranke 28. maja.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*