Lukač: Na otvaranju Ferhadije očekuje se 10.000 ljudi, svi sigurnosni aspekti ispunjeni

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je kako će otvaranje Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, 7. maja, osiguravati hiljadu policajaca. Na otvorenju se očekuje oko deset hiljada gostiju. Lukač je naglasio da će sigurnosne agencije Republike Srpske učiniti sve da skup prođe mirno i dostojanstveno.

Lukač je izjavio da su izvršene sve sigurnosne pripreme za sutrašnje svečano otvaranje Ferhadije te kazao da je važno da se s tog skupa pošalje poruka mira, suživota te pokaže da je Banja Luka otvoren grad, spreman za suživot.

Lukač je naveo kako do sada nisu dobili prijetnje bilo kakvih grupa ili pojedinaca, koji bi mogli ugroziti sutrašnju manifestaciju.

Osim policajaca, na terenu će biti raspoređeni i pripadnici ostalih sigurnosnih agencija iz naše zemlje, koji će biti u civilu. U osiguranju će učestvovati i EUFOR i helikopterski servis, saopćeno je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Policija je postavila punktove na prilazima Ferhat-pašinoj džamiji, u narodu poznatijoj kao Ferhadija, na kojima će se provoditi kontrole autobusa i vozila koji budu stizali na otvaranje.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kažu kako ne očekuju veće gužve i zastoje.

“Štab osiguranja Ferhadije”, od danas je u stalnom zasjedanju.

Ministar Lukač je prethodno izdao naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom i željezničkom saobraćaju tokom vikenda na području centara javne bezbjednosti Banja Luka i Prijedor. Zabrana će trajati od večeras od 18.00 sati do nedjelje, 8. maja, do 24.00 sata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova neće izdavati ni odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*