Grčka: Parlament odobrio reforme

Grčki parlament sinoć je odobrio vladine reforme penzionog i poreskog sistema, javlja Anadolu Agency (AA).

Odobrene su izmjene zakona o penzijama i porezu, što su bili uslovi za nastavak pomoći međunarodnih kreditora.

Od 300 zastupnika u parlamentu njih 153 su glasala “za”, a 143 su glasala “protiv”. Četiri zastupnika nisu prisustvovala zasjedanju u parlamentu.

Zbog toga što se danas u Briselu održava sastanak ministara finansija Eurozone ministar finansija Grčke Efklidis Tsakalatos nije prisustvovao glasanju, ali se u njegovo ime glasano “za”.

Premijer Grčke Alexis Tsipras prije glasanja je kazao kako su kreditorima prošle godine data obećanja, ali da Grčka “neće poviti glavu pred iracionalnim zahtjevima”.

Od petka 6. maja, na hiljade Grka u Atini je organiziralo različite demonstracije zbog predviđenih pregovora o reformama.

Nekoliko sati prije izjašnjavanja grčkog parlamenta o reformi penzijskog i poreskog sistema, u Atini je ispred zgrade parlamenta došlo do sukoba između policije i demonstranata.

Jedan dio demnostranata bacao je molotovljeve koktele i kamenje na pripadnike sigurnosnih snaga Grčke, koji su odgovorili suzavcem i zvučnim bombama. Privedeno je devet osoba.

Vlada premijera Alexisa Tsiprasa obećala je da će po dogovoru s kreditorima iz augusta 2015. godine o njihovoj pomoći Grčkoj od 86 milijardi eura, reformisati penzijski sistem i poreski sistem.

Demonstracije su organizirane više puta, a organizovale su ga Federacije uposlenika javnog sektora Grčke (ADEDY) i Konfederacije radničkih sindikata Grčke (GSEE).

GSEE je ranije glasanje parlamenta u vezi sa izmjenama navedenih zakona nazvao “udarom na parlament”. ADEDY je pozvao sve svoje članove da se protestima žestoko suprotstave nastojanjima za povećanje poreza na dodatnu vrijednost, kao i poreza na druge artikle.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*