Sjajna Jamala odvela Eurosong u Ukrajinu, Australija druga

Jamala, predstavnica Ukrajine, pobjednica je 61. izdanja takmičenja za pjesmu Eurovizije, održanog sinoć  u Globe Areni u Štokholmu.

Susana Jamaladinova, pjevačica umjetničkog imena Jamala, imala je vrlo emotivan nastup pjevajući bolnu pjesmu “1944” koja govori o velikoj patnji njenog tatarskog naroda i koju je posvetila svojoj baki. Oko 200.000 Tatara je te godine u samo tri dana protjerano sa Krima u Sibir. Na tom izbjegličkom putu mnogi od njih su umrli.

Ukrajina je nakon sabiranja glasova žirija i publike imala 534 boda, dok je drugoplasirana na  takmičenju bila Australija sa 511 bodova. Treća je završila Rusija sa 491 bodom.

Hrvatska i Srbija nisu zabilježile značajniji uspjeh. Srbija je ostala na 19. mjestu sa 115 bodova, a Hrvatska na 24 sa 73 boda.

Procjenjuje se da je ovogodišnji Eurosong pratilo oko 200 miliona gledalaca u svijetu, a prvi put se gledao i u Americi. Voditelji ovogodišnjeg Eurosonga bili su Petra Mede i Måns Zelmerlöw, prošlogodišnji pobjednik Eurosonga koji je ovo takmičenje doveo u Švedsku.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*