“Euromelanoma 2016”: Građani Tuzle informisani o prevenciji karcinoma kože

Povodom kampanje “Euromelanoma 2016.” u holu tržnog centra Omega u protekla dva dana održana je javna akcija kroz koju su građani imali priliku informisati se o raku kože, o znacima i simptomima na koje je potrebno obratiti pažnju, te upoznati se sa aktivnostima koje je potrebno poduzeti kod sumnje na promjene na mladežima.
Kampanja za prevenciju karcinoma kože ove godine se obilježava pod motom “Sunce je svugdje oko Vas, a ne samo na plaži”.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži. Kampanja za prevenciju raka kože pokrenuta je u Belgiji 1999 godine i proširila se na 29 zemalja svijeta, a Bosna i Hercegovina je od 2011. godine aktivna članica Euromelanoma.

Prema riječima prim. dr. Selme Kamberović, dermatologa Klinike za kožne bolesti UKC Tuzla, prekomjerno izlaganje ultravioletnim zracima nosi opasnost od sve češćeg nastanka epitelnih karcinoma kože i malignog melanoma. Prevencija se sastoji kako u zaštiti od UV zraka, tako i u obavještavanju šire javnosti o opasnostima nepromišljenog izlaganja UV zracima.

Kampanju su sprovodili studenti US “MEDICUS” i ljekari Klinike za kožne bolesti UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*