Oko 50 posto građana ˝apstinira˝ od izbora

Studija ˝Apstinenti u BiH / Nevidljiva strana izbora˝, autora Srđana Puhala prezentovana je danas u Tuzli. Između 40 i 50 posto građana nije iskoristilo svoje pravo glasa na izborima 2012. godine i na taj način su prećutno dali legitimet domaćim političarima da rade ono što rade, istakao je autor.

Istraživanje je rađeno prošle godine na uzorku od oko 1200 ispitanika širom BiH. Pokazalo se da su ˝apstinenti˝ prilično heterogena grupa, u kojoj su identifikovane tri vrste, građani koji nekada izlaze na izbore, oni koji su glasali, ali više neće i oni koji nikada ne glasaju.

˝Oni nemaju veliko povjerenje u institucije, a najmanje vjeruju izvršnoj vlasti što je generalno problem za jednu demokratsku zemlju˝ istakao je, između ostalog, Puhalo. U ovom slučaju ˝apstinencija˝ predstavlja politički stav, odnosno odbijanje da se učestvuje u političkim procesima ovakvim kakvi jesu.

Poruka koja se može izvući iz svega je da ˝apstinenti˝ traže nešto novo, da su umorni od ispričanih priča i da traže nove ljude, ideje i politike.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.