Predstavnički dom BiH: SNSD će danas raspravljati o popisu stanovništva

O popisu stanovništva će danas raspravljati poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH na vanrednoj sjednici koja će biti održana na inicijativu poslanika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Jedina tačka dnevnog reda nosi naziv: Informacija Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac rekao je ranije da su poslanici tog kluba iskoristili poslovničku mogućnost i podnijeli zahtjev za sazivanje hitne sjednice na kojoj bi se trebalo raspravljati o ovoj informaciji.

Košarac je naglasio da su poslanici SNSD-a u parlamentu BiH imali u vidu činjenicu da Vlada Republike Srpske smatra nezakonitom Jukićevu odluku, da je, kao takvu, ne prihata i da zahtijeva da bude stavljena van snage.

Međutim, predstavnici EUROSTAT-a, koji su posjetili Bosnu i Hercegovinu, te svi međunarodni i domaći stručnjaci, osim onih iz Republike Srpske, smatraju da u odluci direktora Zavoda za statistiku Bosne i Hercegovine Velimira Jukića nema ništa sporno. Oni su i potvrdili da je sada pitanje objavljivanja rezultata popisa stanovništva vraćeno u okvire struke.

Kako je nedavno saopćeno, rezultati popisa, podaci o broju stanovnika, njihovoj nacionalnoj pripadnosti i neki drugi, biće objavljeni do postavljenog roka, 1, jula, dok će svi podaci traženi popisom biti poredstavljeni javnosti do novembra.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*