‘Manje plate ili manji broj uposlenih u javnim preduzećima’

Novalić je na današnjoj press konferenciji kazao da zaduženje Federacije BiH pada, te da smo daleko od prezaduženosti kako se govori u javnosti.

“Pitanje je kvaliteta zaduženosti. Imamo unutrašnji dug, koji se odnosi na staru deviznu štednju i vanjski dug. Jedan je parisko-londonski dug, koji smo naslijedili, a drugi stvaraju naše kompanije i taj dug se knjiži na FBiH. Ti dugovi rastu po osnovu izgradnje autoceste i elektrana. Aktivni su oni koji potiču gradnju i taj dug će u budućnosti rasti”, izjavio je Novalić.

On je kazao da će dugovi koje Vlada FBiH mora vraćati na osnovnu parisko-londonskog duga padati, te da padaju i oni po osnovu MMF-a.

“Deficit pada i deficit našeg budžeta je 1,5 posto. Ni po kakvim zaduženjima mi nismo prezaduženi”, istakao je premijer Vlade FBiH.

Na pitanje da li će doći do smanjenja plata u javnom sektoru, te da li postoji neka odredba da će se novac MMF-a koristiti za plaćanje tužbi ili presuda iz javnog sektora, Novalić je odgovorio da je ovo prvi put da imamo mnogo povoljniji aranžman nego ikada ranije.

“Pismo MMF-a nikada nije bio javni dokument dok ga ne usvoji board u Washingotnu. I ja imam radnu formu, a zvaničnu varijantu još nismo dobili i nemamo ga pravo plasirati u javnost.”

Kada je riječ o smanjenju plate, Novalić je kazao da u kolektivnim ugovorima ne stoji smanjenje plate, već smanjenje troškova plate.

“Za jednog menadžera je riskantno govoriti o smanjenju troška plata koje može ići kroz broj zaposlenih. Da sam ja menadžer kompanije ustavio bih obje otvorene opcije. Ko ne bude smanjivao plate, morat će smanjivati broj zaposlenih.”

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*