Da li su proizvodi koji se prodaju u BiH iste kvalitete kao i na njemačkom tržištu?

Priče koje kruže u javnosti kao primjerice kako jedan strani prehrambeni proizvod koji se prodaje na tržištu BiH nije iste kvalitete kao i na njemačkom tržištu, oduvijek su bile zanimljive udruženjima potrošača.

Naime, u javnosti je dobro plasirana teza da jedan proizvod ima jednu kvalitetu za najprobivljvija tržišta, a drugu kvalitetu za zemlje u razvoju poput BiH.

Upravo iz tih razloga Hrvatska je odlučila sprovesti test podudarnosti kvalitete istih proizvoda.

Na usporedbi će se naći “Kinder jaje”, margarin “Unilever Rama”, instant-kafa “Jacobs”, “Pepsi kola”, sos za tjesteninu “Barilla” i još neki proizvodi.

Traže novac

Slično istraživanje provedeno u Češkoj pokazalo je da 14 od 24 testirana proizvoda ima lošiji kvalitet i višu cijenu nego primjerice u Njemačkoj.

Tragom poteza Hrvatske, odlučili smo provjeriti sa Agencijom za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine da li se slični testovi podudarnosti kvalitete prehrambenih proizvoda mogu očekivati i u našoj domovini, piše Faktor.

Kako je izjavio direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić, ova agencija nema novca da provede test.

”U skladu s planom i programom rada Agencije nisu planirana finansijska sredstva za provedbu sličnih istraživanja. Budžet Agencije nije moguće proširiti jer su tako odlučili Vijeće ministara BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH” – kazao je Hajrić.

Prema njegovim riječima, Agencija za sigurnost hrane BiH iznimno je zainteresirana da provede test podudarnosti kvalitete, kako bi se utvrdilo da li zaista na tržištu imamo strane proizvode drugorazredne kvalitete.

”Agencija istražuje mogućnosti dobijanja novca putem EU-a i drugih projekata. Ukoliko Agencija osigura novac, bit će utvrđeni proizvodi koji će biti testirani, vrijeme trajanja usporedbe, a bit će imenovani i stručnjaci koji će učestvovati u projektu” – precizirao je Hajrić.

Sagovornik navodi da Agencija za sigurnost hrane BiH ima kapacitet za ovakva istraživanja.

”Za eventualno potrebna laboratorijska istraživanja, možemo angažovati odgovarajuće domaće laboratorije” – dodaje direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Test pesticida

Hajrić kaže da Agencija trenutno provodi program praćenja ostataka pesticida u i na hrani.

”Program je planiran za 2016. i 2017. godinu, a po okončanju testova, Agencija će saopćiti javnosti rezultate istraživanja” – naveo je Hajrić.
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*